Sosyal Medya

Güncel

'367’nin yakalanması lazım'

Cumhurbaşkanı Erdoğan, başkanlık sistemine yönelik niyetini tekrarladı ve bunun gerçekleşmesi için hükümetin seçimlerde 367 ya da 330 milletvekili elde etmesi gerektiğini söyledi.



CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan TRT’de konuk olduÄŸu programda, Türkiye’nin baÅŸkanlık sistemine geçmesi gerektiÄŸine iliÅŸkin görüÅŸlerini tekrarladı ve ÅŸunları söyledi:

“Bu konuda birçok spekülasyon oldu. Bizden önceki dönemde birçok baÅŸbakan ve cumhurbaÅŸkanı bunu gündeme getirdi. Dünyada G-20 ülkeleri içinde 10 tanesinde baÅŸkanlık sistemi iÅŸletiliyor. Türkiye illa ki meclisli olacak deÄŸil. Tabii ki denetim esaslı olacak. Denetleyen parlamento olacak. Anayasa ile baÅŸkana verilen yetkiler vardır. Parlamentonun verdiÄŸi, kendisine verdiÄŸi yetkiyi kullanacaktır. Teori baÅŸkadır, yaÅŸamak baÅŸkadır."

“BaÅŸkanlık sistemi olsa daha ilerde olurduk”

ErdoÄŸan mevcut sistemin devletin iÅŸleyiÅŸini zorlaÅŸtırdığını da savundu ve “Bakanlar kuruluna baÅŸkanlık ettiniz. Ama bu konuda hukukun sınırlarının zorlandığına dair iddialar var. Gerçekten böyle mi? Türkiye hukukun sınırlarını zorlayarak mı ilerliyor” sorusuna ÅŸu yanıtı verdi:

“Åžu anda mevcut yapı içerisinde bu böyle... Yani siz bu kuruma inandığınız birisini getiriyorsunuz, atıyorsunuz bakıyorsunuz ki birileri bir ÅŸikayette buluyor hemen siz görevden alınıyorsunuz. Bu sefer de hükümet ne diyor ben buna inanmışım bunu getireceÄŸim. Tabii deÄŸiÅŸik yerlerden o da dolanıyor tekrar sizi getiriyor tekrar atıyor. Yargı alıyor siz atıyorsunuz. Bu defa kurum ne oluyor? Orada alt üst iliÅŸkisi bozuluyor. Åžimdi burada bir defa bizim tabii hukuku zorlama noktasından sıyrılmak için bu iÅŸi halletmek ve baÅŸarmamız lazım. Ha burada tabii ben sistem noktasında bunu özellikle konuÅŸuyorum. Böyle bir adımın atılması için öncelikle bir anayasa deÄŸiÅŸikliÄŸi ÅŸart. Anayasa deÄŸiÅŸikliÄŸi için 367 ÅŸart. Burada hükümetimizin böyle bir adımı atabilmesi için de 367’yi yakalaması lazım. Veya 330'u yakalaması lazım referandumla böyle bir deÄŸiÅŸikliÄŸi halka götürsün yani sistem deÄŸerlendirme noktasında bu kanaatleri söylüyorum.”

“ABD’de padiÅŸahlık olmuyor”

ErdoÄŸan baÅŸkanlık sistemini uygulayan ülkeleri bu durum için örnek verdi ve ÅŸunları söyledi:

“Amerika kendi içinde bunu hukuka oturtmuÅŸ. Biz de yaparız. Kendi gelenek göreneklerine uygun olarak bunu oturtmuÅŸ. Bunu biz de yaparız. Fransa’da yarı baÅŸkanlık var. Kendi deÄŸerleri içinde bunu deÄŸerlendiriyor. Biz de gelenek göreneklerden vazgeçmeyiz. Bana göre Ä°ngiltere’de de baÅŸkanlık sistemi var. Hakim olan Kraliçe. ABD’de, Brezilya’da padiÅŸahlık olmuyor da bizde neden oluyor. Biz bu mesafeyi hızla kapatmalıyız.”

Kaynak: Al Jazeera
 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.